Quantcast
Channel: Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 » Juliette Jonker-Duynstee
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Nieuwe buitenplaats op locatie Tulpenburg

$
0
0

In de 17de en 18de eeuw sierden wel 60 buitenplaatsen de oevers van de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. Hier bleven er slechts drie van over, maar binnenkort verrijst een nieuwe ‘buitenplaats’ op de locatie van een van de gesloopte buitens: Tulpenburg. Een unieke gelegenheid, want aan deze oevers mag niet meer gebouwd worden. Aangezien hier echter na de sloop van de buitenplaats een boerderij werd gebouwd, ontsprong deze locatie de ‘dans’ van strenge natuurregels en bleef bebouwing opgenomen in het bestemmingsplan.

Tulpenburg was een van de fraaie buitens aan de Amstel, aanvankelijk gebouwd op de locatie van een uit de 13de eeuw stammend gebouw. In 1606 heette het huis Breewer of Jong Kostverloren, later werd het omgedoopt tot Tulpenburg door eigenaar, VOC bewindvoerder en Amsterdamse schepen Dirk Tulp die getrouwd was met Anna Burgh. Een zeer fraai hek sierde de oprit, zeer gelijkend op dat van Vreedenhoff in Nieuwersluis, dat -in tegenstelling tot het verdwenen hek van Tulpenburg- nog wel te bewonderen is.

Tulpenburg ligt vlak voorbij de banpaal van Amsterdam, die de grens aangeeft van het rechtsgebied van de stad. Vandaar dat de joodse filosoof Baruch de Spinoza, goede bekende van Anna Burgh’s vader, hier naar verluidt zijn toevlucht zocht in 1656 toen de Joodse gemeente hem in de ban had gedaan en hij zich in Amsterdam niet langer veilig voelde. Voorbij deze paal kon hij niet vervolgd worden.

Rond 1790 wed het huis gesloopt door de beroemde opkoper van te koop staande buitens Frederik Kaal die zijn naam eer aandeed en een ware kaalslag aanrichtte. Een boerderij werd er gebouwd, later in de functie van herberg ’t Koetje. Na de sloop van het pand in 1996 bleef het terrein leeg. Binnenkort komt hier dus verandering in.  Een particulier heeft de 14 ha grond gekocht en richt samen met landschapsarchitect Ilse Verwer op basis van oude prenten het landgoed opnieuw in, met steun van de Provincie, gemeente, natuurorganisaties en omwonenden. Inmiddels is archeologisch onderzoek verricht in dit gebied met hoge verwachtingswaarde. Er zullen een hoofdgebouw, wintertuin, slangenmuur en paardenstallen verrijzen. Het terrein wordt voor een deel opengesteld voor wandelaars en informatieborden zullen de geschiedenis van deze bijzondere plek tot leven brengen.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15